Četvrtak, 8 lipnja, 2023
NaslovnicaWake upTko je zapravo Santa Claus i što stoji iza tog imena

Tko je zapravo Santa Claus i što stoji iza tog imena

5
(25)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Santa Claus is coming to town“

Već ste vidjeli novi Disneyev video u kojem su scenaristi „šaljivdžije“ smislili geg u kojem vilenjaci, odnosno djeca koja ih glume, „zabunom“ slovima ispišu umjesto “I love you Santa Claus”“I love you Satan Claus“. Vjerujem da više niste u skupini onih koji misle da je ovo samo još jedan slučajan geg zapravo dobronamjernih ljudi… već ste svjesni kulta koji pokušava ovladati ovim svijetom, ubacujući svoje okultne simbole svugdje oko nas.

Djeca su im posebna meta…

Vezano: Disney nova „božićna“ serija u kojoj djeca drže slova koja tvore rečenicu: „Volimo te Sotono“

Maknemo li samog Satana ili po naški – Sotonu, sa strane, tko je zapravo taj Santa Claus kojeg obožavaju milijuni Amerikanaca, a pogotovo njihova djeca.  

Američki “teoretičari zavjere” tvrde da je naziv za djeda Mraza/Božićnjaka u SAD-u i drugim anglosaksonskim državama, “Santa Claus”, ustvari anagram od “Satan Lucas”. Ovo Lucas, se odnosi na Lucifera… ne znam je li to baš tako, ali svakako me ne bi čudilo da je to upravo tako… jer kao što rekoh, sotonjare iz kulta, vrlo rado posvuda guraju, skriveno ili otvoreno, svoje simbole, znakove i poruke.

U mainstream izvorima, tvrdi se da je naziv “Santa Claus” nastao od naziva “Sinter Claas”, što je nizozemski naziv za svetoga Nikolu, jer su navodno tradiciju slavljenja svetoga Nikole, koji djeci uoči Božića donosi darove, prvi donijeli nizozemski useljenici u SAD, negdje u 18. stoljeću.

Međutim, logički se zapitati, zašto onda “Santa Claus”? Uostalom, Sveti Nikola se na engleskom jeziku naziva “Saint Nicholas”…

Zašto se on ne zove onda “Saint” (sveti) već Santa? Santa je španjolska i talijanska riječ, pridjev ženskog roda, za sveti, to jest sveta (Santa Barbara, Santa Monica…. sve su gradovi diljem Kalifornije).

Dakle, uopće nema logike da se taj lik djeda Božićnjaka, koji zapravo nastao od lika svetog Nikole, naziva “Santa”.

Claas je nizozemski skraćeni naziv za Nikolu, ali zašto se onda ne naziva Santa Claas, već Claus? (u SAD-u to fonetski čitaju kao Klos).

Također, Claus (ili češće pisano sa K, Klaus) je njemački skraćeni oblik od imena Nikola, to jest, izvorno njemački Nikolaus.

Nema nikakve logike!

Ne znam tko je prvi izmislio ovaj naziv u SAD-u, ali očito je netko htio baš da ga se nazove besmislenom kovanicom “Santa Claus”, u kojem je upotrijebljen španjolski ženski pridjev “sveta” i njemački skraćeni oblik imena Nikola, tj. “Claus”. I to baš onaj rjeđi oblik sa slovom C…

Doslovnim prijevodom s engleskog na hrvatski jezik dolazi do značajnog „gubitka u prijevodu“, jer se ovaj besmisleni naziv “Santa Claus” prevodi ili kao Djed Božićnjak ili Sveti Nikola, a nije ni jedno ni drugo.

Oni koji su izmislili ovaj naziv za lika kojeg obožavaju milijuni djece diljem svijeta, za njih vjerojatno sve ovo nije nikakva besmislica. Razmislite o ovom, nije bezazleno kako se čini, jer pred nama su dani kada će anagram od Satan Lucas biti zazivan diljem svijeta od strane najmlađih.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 25

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije