Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upVelika agenda - 5.dio (kraj)

Velika agenda – 5.dio (kraj)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

(tekst je napisan na srpskom jeziku)

Vezano: Velika agenda - 1.dio (agenda "klimatske promene" i prehrambena agenda)
       Velika agenda - 2.dio (rodna agenda i obrazovna agenda)
       Velika agenda - 3.dio (korona agenda)
       Velika agenda - 4.dio (ratna agenda i agenda "sluđivanja")

“Svetska” vlada

Za ovaj termin sam prvi put čuo pre 5-6 godina i tada mi je ta ideja bila smešna. Kakva crna svetska vlada, ako se zna da ideju gura Zapad kristalno je jasno da on neće dozvoliti Rusiji i Kini ravnopravan položaj kao što im i inače nigde ne dozvoljavaju ravnopravan položaj – zašto bi onda Rusija i Kina bile deo tog projekta? A ako ne učestvuju, kako je onda ta vlada svetska?

Dalje, to je vreme kada Britanija izlazi iz EU, širom Evrope jačaju desničarski pokreti, čak i u Americi jača izolacionistički sentiment – koji je pomogao Trampu da dođe na vlast… desničari su nacionalsti, ujedinjavanje im nije previše blisko a podela vlasti (da ne govorimo o prepuštanju poluga vlasti) još manje. Tada mi je izgledalo mnogo verovatnije da se postojeće zajednice (pre svega EU) rasture nego da opstanu a dalje ujedinjavanje mi je ličilo na SF. Međutim, sa dolaskom korone shvatam da moj način razmišljanja nije isti kao način razmišljanja mase!

Da je ovaj projekat mnogo više od zamlaćivanja shvatio sam u martu 2021. čitajući manifest Svetske vlade pod nazivom “The New Concert of Powers“.

Na samom početku autori naglašavaju da je svet, da je demokratija u krizi i da su žrtve neliberalnog i populističkog razdora.

Na prvi pogled ništa novo, opet napad na „neliberalno i nedemokratsko“ – izlizana mantra koja se beskonačno ponavlja. Ali ovaj put to je napad i na „svoj sistem“!

Već je bilo jasno da je haos koji vidimo oko sebe namerno kreiran kako bi se postojeći Sistem, postojeće ideologija prikazale nesposobnim (autori i sami kažu da „Zapad gubi ideološki zamah“) koje je neophodno zameniti novim! Takva namera se videla po mnogo čemu ali je u daljem tekstu to jasno pokazano. Ovde treba zapamtiti „da su potrebne promene“ jer se populizam i neliberalizam ne odnosi samo na Rusiju, Kinu („osovinu zla“) već je „neprijatelj demokratije“ i na domaćem terenu – insinuirajući pri tome na uspon „Trampove misli“. Dakle, „Trampov populizam“ je jedan od bitnijih razloga za „preradu Sistema“ – razmislite sada da li je Tramp bio „eksces“ ili deo strategije s obzirom da se o Svetskoj Vladi priča mnogo pre njega a još više posle njega.

Njihov zaključak je da iako je Bajden pobedio, iskušenja tek predstoje, „štaviše, čak i ukoliko zapadne demokratije prevaziđu polarizaciju, pobede neliberalizam i ostvare ekonomski uspeh, sve to neće sprečiti nastupanje sveta koji je multipolaran i ideološki raznovrsan” priznajući u nastavku “da liberalni poredak predvođen Zapadom, koji je nikao iz ruševina Drugog svetskog rata, ne može garantovati stabilnost sveta u 21. veku. I tako kreće potraga za održivim i efektivnim rešenjem za budućnost”!!!

Dakle, ovde autori tvrde da zapadna ideologija i Sistem više nisu odgovarajući i da se moraju menjati! U daljem tekstu ukazuju na mnoge izazove gde su podbacili, između ostalog i na globalne klimatske promene i na koronu, posredno pokazujući da su deo plana i da je jedna od njihovih bitnijih uloga prikazivanje nesposobnosti Sistema i potreba za menjanjem (možda je sada jasnija cela konfuzija sa koronom, neprimenjivanje standardnih procedura, namerno diskreditovanje nauke, medicine, zdravstvenog sistema… – a još više otvoreno priznavanje grešaka ili “sluđivanje”).

Ali šta uraditi?

Naravno, rešenje je formirati Svetsku Vladu! Ali taj naziv vuče negativan osečaj za sobom zato je nisu nazvali Vlada već Koncert kako bi “ispipali puls javnosti.

Potpuni nedostatak kreativnosti ali da vidimo suštinu. Zar već nemamo svetsku vladu koja se zove Ujedinjene Nacije? Imamo ali one “očigledno” nisu dovoljno efikasne. Šta autori vide kao razlog neefikasnosti? Problem je “formalnost”! Ili kako kažu: “Neformalnost koncerta obezbediće izbegavanje procedura i sporazuma koji se mogu izvršno nametati, što će koncert učiniti različitim od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija”.

U suštini smeta im ruski i kineski veto! Posle floskule da “Uključivost koncerta podrazumeva to da on okuplja geopolitički uticajne i moćne države koje bi morale da budu za stolom, bez obzira na tip režima koji u njima postoji” jasno se stavlja do znanja da će “Koncert” probleme rešavati “neformalnim dogovaranjem”?!?

Znači, ono što nisu uspevali da reše zakonskim sretstvima rešiće “dogovorom”? I hoće – svi će se dogovoriti ono što se napiše u Vašingtonu! Ovo je suština projekta “Svetskog Koncerta”!

A evo kako su ideju “lepršavo” obrazložili: “SB UN se prečesto pretvara u javni forum za nadmetanje, a redovno je paralisan nesuglasicama stalnih članica sa pravom veta. Za razliku od toga, koncert pruža privatnu atmosferu koja kombinuje izgradnju konsenzusa sa laskanjem i laktanjem – što je neizostavno jer će velike sile istovremeno imati i podudarne i suprotstavljene interese. Pružanjem platforme za iskren i neprekidan strateški dijalog, svetski koncert realistično može da utiša i sredi neizbežne geopolitičke i ideološke razmirice”.

Sigurno je da Rusija i Kina neće pristati na odustajanje od prava veta jer je više nego izvesno da bi o svim bitnim pitanjima bili preglasani. Pa ipak, i do sada su pristajali na žrtvovanje svog interesa zbog viših ciljeva što bi se i u ovom slučaju eventualno moglo dogoditi (rasformiranje UN-a bi se završilo kao i rasformiranje Lige Naroda) ali i to je ovim planom predviđeno:

„Diplomatija bi se odvijala iza zatvorenih vrata, sa ciljem da se izgradi konsenzus“

Mislim da je vrlo interesantan model sprovođenja „demokratije“ iza zatvorenih vrata – i ono malo uticaja koji smo ponegde mogli da ostvarimo sada će se svesti na „demokratsko obaveštavanje o donetim zaključcima“. U ovom slučaju odluke se donose na „globalnom“ nivou na šta je mnogo teže uticati nego na domaću vlast (pogledati primer EU).

Za slučaj da Rusija i Kina i ovo uspeju da „progutaju“ plan sadrži neophodnu meru:

„Ipak, ukoliko bi se pojavila agresorska država koja rutinski preti interesima drugih članica, bila bi izbačena iz grupe, a preostale članice Koncerta udružile bi se protiv nje“.

Neko je u stanju da vidi šta piše između redova ali ovde ne treba ni minimum truda – nedostaje samo naziv „agresorskih država članica“.

Veliki deo teksta je obična mantra o toleranciji, dogovaranju, neobaveznosti… kako bi stvorili utisak dobre namere a onda preseku sa alarmantnim upozorenjem: „Ukoliko ne dođe do materijalizacije upravljačke grupe velikih sila, smeši nam se haotični svet bez kormilara“

„Smeši nam se?!?“ Pa mi tonemo u haos neverovatnom brzinom! A sada znamo i razlog tome!!!

Da vidimo i konkretan primer: „Drugi prioritet Koncerta bilo bi generisanje kolektivnih odgovora na globalne izazove“ – u predhodnom navodu su izneli očiglednu ucenu a u ovom daju opravdanje.

Da se opet vratimo u sadašnjost. U njoj vidimo raspad zapadnog sveta, sprdnju od njihovih vođa, žalosnu politiku koja bi izazivala podsmeh da posledice nisu zastrašujuće, debilne reakcije na krize koje ugrožavaju čitavu planetu. Promene su zaista neophodne ali ono što autori nude je legalizacija fašizma ili pošto ima osetljivih na ovu definiciju možda je bolje reći totalitarizma.

A ako nekome još uvek nije jasna prava namera, ako ne bude posle ovoga, neka ne gubi vreme na geopolitiku: „Treba priznati da ovaj format osnažuje hijerarhiju i nejednakost u međunarodnom sistemu. Ali Koncert nastoji da olakša saradnju ograničavajući članstvo na najvažnije i najuticajnije aktere – on namerno žrtvuje široko predstavništvo u korist efikasnosti“.

Ranije sam tvrdio da je sav sadašnji haos stvoren kao izgovor za promenu zapadne ideologije a ovaj tekst je u stvari manifest svetske vlade koji daje okvir te nove ideologije. Nekada se to zvalo „međunarodna zajednica“ ali su nju ipak predstavljali predstavnici pojedinih država, sada se ide na formiranje nad državnog birokratskog tela koje će da zastupa celu planetu… osim „članica izbačenih iz grupe“. Čitava ta politička “menažerija”, i “Klovnovi” i “Leševi”, “Džokeri”, polu pismeni, polu kriminalci pa i pravi kriminalci sa političkim imunitetom su postavljeni na takve pozicije upravo zbog svojih nedostataka kako bi morali da slušaju “one koji imaju dokaze” njihove nepodobnosti za posao koji obavljaju ili za kriminalne radnje zbog kojih mogu da završe u zatvoru. Drugi razlog je aktuelan u poslednje vreme, na funkcije su izabrani najgori od najgorih kako bi se kod mase izazvalo gađenje i krajnja odbojnost prema sadašnjem Sistemu… jer su Moćnici odlučili da menjaju Sistem.

Pripreme su završene, “sluđivanje” je na “turbo pogonu” – ostalo je još samo da se “pojavi” povod kao izgovor za “ujedinjenje planete”. Da li će to biti biološki patogen, upotreba nuklearnog oružja, “vanzemaljska pretnja”… potpuno je nebitno. Ono što jeste bitno je da se formiranjem “Svetske” vlade završava Velika agenda. “Svetsku” vladu će činiti „mladi, odgovorni, stručni, pametni i lepi ljudi” (potpuna suprotnost od današnjih) koji će nas osloboditi ludila svih nabrojanih agendi ali… totalitarističkim metodama i po neprihvatljivoj ceni koju nismo u stanju da vidimo. Hakslijevo “upravljanje motivacijom” (sjajan tekst na ovu temu) je završilo svoj deo posla, sada prelaze na upravljanje strahom. Kako smo već shvatili da ne poznajemo dovoljno psihologiju mase ovo je momenat gde treba stati jer je svo dalje pretpostavljanje samo lutrija.

P.S. Ako vam je ova analiza preduga u pravu ste, zaista je preduga… ali tema je samo načeta.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

shumadinac

5 KOMENTARI

 1. Evo shumadinac, danas si dobio moju prvu ocjenu – peticu.

  Ako se baš ne slažem s nekim postom, ne “udarim” ocjenu – radije napišem komentar. Ne želim autora zbog ocjene baciti u loše raspoloženje – radije napišem svoje mišljenje. Ako se uopće ne slažem, jer je autor, što se ono kaže, “promašio ceo fudbal” – onda uopće ne reagiram.

  Ovaj tvoj današnji post je posve različit od svih dosadašnjih, po mojem skromnom mišljenju. Nema “slaloma” – već direkt “spust”. Spust zadivljujućom brzinom. Pravi Kitzbühel. Bravo!

  • Hvala kolega.
   Mislim da je uvek potrebno ukazati na uočenu grešku, internet je od neprocenjive vrednosti upravo zbog lakoće razmene mišljenja. Još samo da naučimo da je normalno da nismo uvek u pravu i spremni smo na viši civilizacijski nivo. Nisi fanatik, izražavaš se pristojno – vatrena diskusija će mnoge privući da se uključe i ako se zadrži nivo biće mnogo lakše doći do kvalitetnih zaključaka. Ako ti smetaju moji komentari na tvoje tekstove reci otvoreno i neću više, nemam nameru bilo kome bilo šta da namećem – kroz diskusiju proveravam ispravnost i svog stava.

   Zašto nije bilo “slaloma” u ovom tekstu? Sa jedne strane možda neko misli i za ovaj tekst da je “slalomast” – ti se ovde slažeš sa mojim stavom zato si tekst u potpunosti prihvatio. Sa druge strane ovo zaista jeste najdirektnije ogoljavanje agende… jer su i sami sve pokazali. A tako bih voleo da grešim…
   ——————–
   Ne volim da delim savete pre svega zato što ne mogu da budem siguran da sam u pravu ali imam veliko iskustvo u “online psihologiji”, mnogo puta sam pratio “pad u fanatizam” tako da lako mogu da ga prepoznam. Ti si pre svega radoznao i iako vrlo sklon “alternativi” zadržao si oprez tako da se još uvek održavaš na površini.
   Ja sam stari “alternativac”, ostali su se sprdali sa mnogim mojim tvrdnjama ali kako vreme prolazi ja ostajem na istom nivou dok većina ostalih nekritički “apsorbuju” razne mantre poturene od strane agenata Sistema a onda se moje ukazivanje na OČIGLEDNE nebuloze karakteriše trolovanjem ili još gore od toga.

   Dakle, tvoj oprez će vremenom da popušta – gotovo uvek je tako, ponese te masa (ovo ti govorim kao “bivši zavisnik”, mene su u mlađem dobu upecali na nacionalizam). Ako ne želiš da potoneš u fanatizam moraš da se boriš protiv toga! Zato slobodno napadaj moje tvrdnje – iz sve snage i ili ćeš me ubediti da grešim ili ćeš prihvatiti moje mišljenje (jedino kod verovanja ili osećaja i dalje možemo ostati na suprotnim stranama ali ćemo bar shvatiti da nije u pitanju činjenica pa ćemo samim tim zadržati rezervu prema tom stavu – “meriti ga” pri svakoj prilici koja se ukaže). Ovo je nasigurniji način za otkrivanje “podmetnutih dokaza”…

 2. Nisam komentirao prethodna četiri dijela, nije se imalo što, to je to, a na ovaj dio reći ću samo: Mi koji osim praćenja geopolitike i pokušaja da ju razumijemo istražujemo drevni tekst Otkrivenja sve ovo očekujemo. U Otkrivenju 13-om poglavlju sve je opisano. To neizbježno dolazi i isto tako ima vrlo kratak rok trajanja. U cijeloj priči meni je ključno – na kojoj strani ću biti ja ili ti ili svi mi koji točno znamo što nam se sprema?

 3. Baš kao i Piretis, nisam htjela ništa komentirati dok nisam vidjela kuda sve to vodi i koliko toga ima… a ima još puno toga, baš kao što je autor sam i napisao. No, iako se slažem s većinom napisanog, ne mogu a da se ne osvrnem na dio koji je ipak, bojim se, sagrađen na klimavim pretpostavkama… Pozadina svakog pitanja u svezi s tzv. teorijama zavjera je da se pokuša zapravo otkriti tko to stoji iza zavjese i tko to vuče konce i s kojim ciljem? Na ovaj portal sam se zakačila samo iz razloga što sam u nekoliko tekstova pročitala upravo ono što i ja naslućujem… a to je da iza svega stoje oni koji već stoljećima, možda i duže vuku konce. To su oni protiv kojih se ne smije govoriti, a obučeni su u janjeće krzno… Sve ovo što nam se događa pod krinkom 4. tehnološke revolucije, je zapravo prevara i povratak u doba kada su upravo Oni bili najmoćniji… a da bi se sve moglo podrobno objasniti, potrebno je uključiti i metafiziku…

  • Eto, postepeno je sve više pratilaca provjeri.hr, a posljedično komentatora. Nevjerojatno je, koliko je pametnih i dobrih ljudi oko nas, pa onda progovore u društvu, kad se opuste, kad se otkače iz svakodnevne nebuloze kojom nas pokušavaju (na)pumpati.

   “…tko to stoji iza zavjese i tko to vuče konce i s kojim ciljem? …”

   To su uglavnom stare familije koje su nakupile bogatstvo još u vrijeme dok su (oni pravi) robovi šetali zemljom. To je takvo neviđeno bogatstvo u “konkretnim” a ne tamo nekim fiat valutama (zlato, dijamanti, dugoročni ugovori ili čak vlasništva na rudnike ili naftne bušotine, i tako redom po prirodnim bogatstvima porobljenih zemalja). Zato oni mogu igrati taj “Monopoly” sa planetom i svima nama. Ali stvar se definitvno urušava. A ne urušava ih ni novac, ni tehnologija – već svijest. Zato i žele ušutkati internet, jer internet je za one znatiželjne izvor informacija, kakvog nikad prije u povijesti nisu imali. Uvjeren sam da je internet podignuo svijest čovječanstva kao ništa dosad.

   Zato je sada najopasnije razdoblje razvoja čovječanstva. “Ameri” su prilično spokojni jer računaju da mogu iskoristiti svog aduta u vidu Bombe. A pošto su provjereni psihopati – nama racionalnima ne preostaje drugo nego biti vrlo, vrlo oprezan.

VEZANO

najnovije