Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeKardinal Bozanić: „Cijepljenje je čin ljubavi prema sebi i bližnjima“

Kardinal Bozanić: „Cijepljenje je čin ljubavi prema sebi i bližnjima“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Zmijsko gnijezdo

U intervjuu za najnovije izdanje Glasa koncila, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić nedvosmisleno se svrstao na stranu vaksera. Baš prikladno, jučer smo objavili članak „Tko su vakseri i zašto su tako agresivni?“

Prema zagrebačkom nadbiskupu, posve je prirodno i uobičajeno da ljudi traže svjetlo za izlazak iz krize među odgovornima u društvu, no znakovito je da u ovoj pandemijskoj krizi, gotovo programatski, i usred vrlo složenih i teško objašnjivih procesa, ali nerijetko i razočaranja, pada povjerenje u one koji su u svojem zvanju nositelji toga svjetla. Štoviše, sada smo gotovo došli do toga da se nekritički promiče nepovjerenje. No bez pouzdanja u druge ljude čovjek ne može preživjeti, bez minimuma povjerenja u odgovorne – a povjerenje se dugo stječe i brzo gubi – lako je moguće zalutati.

Međutim, najvažniji dio Bozanićevog intervjua jest onaj u kojem je podržao Franjino tumačenje cijepljenja kao čina ljubavi prema sebi i prema bližnjima. “Čini se da su etički prihvatljiva cjepiva, i nasuprot mogućim kontraindikacijama, koja mogu imati svi lijekovi, prema većini stručnjaka nama sada dostupna pomoć u borbi s koronavirusnom bolešću. Cijepljenje dakle ostaje sredstvo prevencije i suzbijanja transmisije razornoga agensa, ali po naputku Kongregacije, ono treba biti dobrovoljno”, rekao je Bozanić.

“Danas je, godinu dana nakon naputka Kongregacije za nauk vjere i tri mjeseca nakon Papine videoporuke, teško pratiti i provjeravati sve stare i nove argumente koji se nižu s različitih strana, jer ponekad se stvara dojam da ima istina koliko je i ljudi, da svatko ima svoju istinu. Svjestan sam da primjer nikad ne može biti argument, no dragocjeno je čuti što o svemu tome misle djeca. Jedni su mi roditelji posvjedočili da su njihova mala djeca molila svoje bake i djedove da se cijepe rekavši da cijepljenje pomaže da na svijetu bude manje tužne djece zbog gubitka svojih najmilijih. Duboko sam uvjeren da kad bi se stanje u kojem se danas nalazimo trebalo objasniti djeci, a da to bude tako izrečeno da ona to i shvate, dogodila bi se veća otvorenost svih prema svima”.

“Kao društvo teško možemo napredovati na putu izlaska iz krize bez otvorenosti, bez povjerenja u nositelje odgovornih služba u ključnim područjima. Nama, vjernicima katolicima, trebalo bi biti posve prirodno i u ovim pitanjima slijediti smjernice pape Franje, pa i kad ne govori ex cathedra”, rekao je na kraju svoje poruke kardinal Bozanić.

UMJESTO IKAKVOG KOMENTARA, SLIKE…I PODSJETNIK:

“Zbačen je Zmaj veliki, Stara zmija – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi.” (Otkrivenje 12:9)

PROBUDITE SE!!!

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije