Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upSvi pričaju o umjetnoj inteligenciji

Svi pričaju o umjetnoj inteligenciji

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

AI ovo, AI ono…

Opasna ili ne, Pandorina kutija umjetne inteligencije potpuno je otvorena i širi se posvuda, u svaki kutak civilizacije. Svaka uslužna djelatnost, svaki administrativni posao i još ponešto usput bit će sravnjeni sa zemljom u minuti. U samo 6 mjeseci otkako je ChatGPT objavljen, stotine tisuća tvrtki i aplikacija integrirale su ga u temeljne procese.

Sjećate li se kada su dronovi prvi put pušteni na komercijalno tržište? Bilo je puno govora o njihovim implikacijama na privatnost, dok su ih ljudi koristili nadlijećući iznad tuđe imovine i zagledajući u prozore drugih ljudi…

Sada su dronovi čvrsto ukorijenjeni u modernom društvu… Ne samo da su uključeni u vojske diljem svijeta, već su i u operacijama potrage i spašavanja, koriste se za fotografiranje, sigurnost i još mnogo toga. Tijekom Covida, policija ih je koristila za provođenja socijalnog distanciranja… Vjerojatno više niti ne razmišljate o svemu tome.

AI je već posvuda oko vas, ali većina prepoznaje da je ChatGPT uveo novu eru u doba umjetne inteligencije. Trenutno smo svi u istoj fazi u kojoj smo bili kada su dronovi prvi put pušteni – teoretiziramo o mogućim strahovima, troškovima i što bi to moglo značiti. No, vrlo vjerojatno će se dogoditi da će sve to postati mainstream baš kao što su to učinili dronovi.

Kako će svijet izgledati kada se ovo konačno dogodi?

Neće proći dugo vremena dok osobna umjetna inteligencija ne postane uobičajena kao pametni telefon, na to su nas već prediktivno isprogramirali… Što mislite da je J.A.R.V.I.S. kojeg koristi Iron Man, I (Ja) iz filma I, Robot s Will Smithom ili Ron iz Pixarovog Ron’s Gone Wrong? Pa, samo prediktivno programiranje…

Svatko će imati svog super osobnog asistenta. Zabava, organizacija, pronalaženje puta, učenje – sve će to biti pojednostavljeno i maksimizirano.

Što se tiče znanosti, tijekom sljedećih nekoliko godina vjerojatno ćemo vidjeti neka nevjerojatna otkrića. Što se događa kada imate umjetnu inteligenciju koja je sposobna posvetiti svu svoju energiju, 24 sata tjedno jednom problemu, a da uopće ne treba pauzu za odmor? Što se događa kada uzmete nešto što može raditi nevjerojatno brze izračune i pokretati prediktivne algoritme dok se ne pronađe rješenje?

AI će se također koristiti za proučavanje same sebe, a kao rezultat toga, također će doći do napretka u robotici, kodiranju i umjetnoj inteligenciji i ta će se poboljšanja koristiti za poticanje novih poboljšanja. Ovdje ne spadaju i transhumanističke pričice o „buđenju inteligencije“ kod algoritama umjetne inteligencije… Ne, to je sasvim nešto drugo, o tome smo već nadugo i naširoko… to je samo nova religija…

Vojske će, da bi uopće opstale, morati usvojiti AI ili će ih na bojnom polju dosljedno pobjeđivati ​​oni koji već imaju AI generale i stručnjake za logistiku. Možda ovo zvuči malo degradirajuće iz nečije perspektive, ali ovdje govorimo o algoritmima koji će vas u partiji šaha nadmašiti samo zato što može u sekundi analizirati 50.000.000 mogućih poteza. Vojske će koristiti AI da im kažu gdje je najbolje mjesto za pozicioniranje njihovih trupa, vjerojatnost uspjeha za različite misije s obzirom na varijable i koliko municije trebaju poslati.

Za nacionalne države glavna prednost umjetne inteligencije je nadzor. Sve kamere, senzori, mobilni tornjevi, GPS jedinice, sateliti, mikrofoni i sva druga oprema koja se može spojiti na internet – sve će to unijeti stalni protok podataka izravno u AI koji tada može biti u tijeku o svemu što se događa.

Koje su implikacije svega ovoga? Pa, već je sve rečeno u filmovima, poput Minority Report, Eagle EyeThe Dark KnightRon’s Gone Wrong i brojnim drugima…. Zanimljivo, što se tiče ovog potonjeg filma (Ron’s Gone Wild), svi prikupljeni podaci koje je generirala osobna umjetna inteligencija svakog od djeteta su prodani. Mislite li da bi vaša osobna umjetna inteligencija zapravo zaštitila vašu privatnost, čak i ako vam je to izričito rekla?

Za vojsku? Kako to izgleda kada se AI suprotstavi AI? U seriji Person of Interest s Jimom Caviezelom, prilično dobro je oslikano rješavanje ovog koncepta. Dakle, u slučaju međusobnih kibernetičkih napada u kojima se koristi umjetna inteligencija, pobjeđuje ona koja ima sposobnost bržeg učenja, bržeg i boljeg kodiranja. To smo djelomično već i doživjeli. Naime, kako su nam rekli, jedna od prvih stvari koje je ChaosGPT pokušao učiniti bilo je nabaviti nuklearno oružje.

No, bilo kako bilo, jednu stvar nikad ne smijete smetnuti s uma, a to je da iza svih ovih priča o umjetnoj inteligenciji uvijek stoji čovjek, kao njen primarni tvorac i pokretač.

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

4 KOMENTARI

 1. Pogledajte sami što Elon Musk ima reći o AI:
  https://www.youtube.com/@ThenotsoboringMan/videos

  Izgleda da je poprilično “nafiksiran” na svijest (consciousness), jer je na više mjesta spominje. Po njemu to izvire iz korteksa (dio mozga) koji bi se mogao nadograditi njegovim NeuraLinkom ili sličnim sučeljem (interface). Po njemu su svi “događaji” u mozgu niz elektromagnetnih signala. Zato je teoretski moguće “skopirati” svijest i pohraniti je na neki vanjski medij.

  Svemir se razvija 14 milijardi godina, Zemlja svojih 4 milijarde i tek nedavno je na našem planetu nastala svijest (kod ljudi). Za 400 milijuna godina Sunce bi moglo eksplodirati i posljedično uništiti naš planet. Da se svijest kojim slučajem pojavila samo 10% vremena kasnije (nakon tih famoznih 400 mil.godina) – ne bi ni nastala, jer bi je Sunce spržilo. Zato pu Musku imamo prozor mogućnosti (Window of opportunity) da tu svijest nekako zapakiramo i potražimo druge planete, na kojima bi ta svijest nastavila “živjeti”.

  Nešto postaje jasnije: ako je Yuval Noah Harari “filozofski” guru Velikog reseta, onda je Musk definitivno njegov “tehnički” guru. Obojica duboko vjeruju u to što govore.

  Ono što meni govore: vječni život nije moguće postići drukčije nego “pohraniti” (skopirati) svoju svijest na vanjski medij i onda je preko NeuraLinka “učitati” u novo, svježe, mlado tijelo. Prije toga tu osobu lišiti svijesti tako da postane samo tijelo – komad mesa – u kojega će se moći skopirati ona svijest prvotne osobe. Kada doživiš recimo 30-35-40 godina i pojave se prvi fizički/fiziološki problemi – naprosto “preseliš” svoju svijest u drugo, mlađe tijelo. A bivšeg vlasnika tog tijela – tko je*e. Tako nekako to meni izgleda.

  Glavno pitanje za neke malo mudrije filozofe: je li svijest samo to što Musk & Co. smatra (čovjekovom) sviješću ili je svijest ipak nešto više od pukih elektromagnetnih signala, memorije i slično?

  • Zašto seliti svest u mlađe telo i izlagati je istim problemima (gubitak vremena na spavanje, razni fiziološki problemi kao što su bol, varenje, spoljašnji fizički uticaji na telo – recimo opekotine od sunca…) kad je neuporedivo lakše i praktičnije “instalirati je” u elektroniku.

   Mislio sam da će transhumanisti prvo praviti veštačko telo ali izgleda da su krenuli prečicom!
   Što me podseti na priču koju sam napisao pre više od decenije… moram da je potražim 🙂

  • Na stranu svijest, svijest posjeduju u nekom obliku i životinje, primati sigurno. Ono što nikakav AI nema niti će kada imati su emocije. Mogu materijalisti pričati što god hoće, da je sve u mozgu samo elektrokemija i ništa drugo, ali struja nema veze s emocijama. Ljubav, osjećaj sreće, nada, čežnja… su van domašaja poluvodiča.

 2. Sećate li se kako su nas do korone stalno bombardovali “akcijama ruskih i kineskih hakera”, kako su se žalili da su osetljivi na hakerske napade spolja – do te mere da su tvrdili da im je infrastruktura nuklearnog arsenala vrlo osetljiva na neprijateljsko delovanje?
  A onda je cela ta priča praktično zamrla i pojavila se nova – “opasnost od AI”! Da skratimo priču, otkrili su varijantu koju je lakše “falseflagovati” i sada vrše pripreme.

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANO

najnovije