Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaWake upUspon i pad Transhumanizma - 4. dio

Uspon i pad Transhumanizma – 4. dio

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Preživjeli smo uspon i doživjeli pad Trećeg Rajha. Sa Transhumanizmom će biti isto.”

Vezano: Uspon i pad Transhumanizma - 1. dio
Uspon i pad Transhumanizma - 2. dio
Uspon i pad Transhumanizma - 3. dio

Otpor!

“Pogledaj se u ogledalo i razbij ga. Zatim pogledaj u svoje Srce i hrabro iskorači iz sjene – na sunce!”

Kako odoljeti nekome tko vas, manje ili više nježno, nagovara na nešto što inače ne biste uradili? Kako odoljeti nekome tko od vas traži da vjerujete u nešto u što inače ne biste vjerovali da ste malo bolje razmislili o “predmetu” uvjeravanja? Kako se suprotstaviti nekome tko je iznad vas? Nekome tko ima moć, tko ima utjecaj? Netko tko ima svu logistiku, zakonsku regulativu i cijeli niz mekih i malo manje mekih alata na raspolaganju? Kako se suprotstaviti autoritarnom ocu i brutalnom diktatoru? Kako ćete izvesti ovu pobunu?

- Advertisement -

Vikom i vrištanjem? S psovkama? Fizičkim otporom? S bejzbolskom palicom? S oružjem? S bombom?

Ili s hrpom istomišljenika buntovnika koji će tu i tamo dignuti nešto u zrak? Ne, odlučno NE!

Pa kako onda?

Zapravo, suprotstaviti ćete se tako jednostavno da ne može biti jednostavnije. Počet ćete s vježbom broj 1, nastaviti s vježbom br. 2, te povremeno izvoditi vježbu br. 3, … i tako dalje dok ne dođete do vježbe br. 100 – gdje ćete s vremena na vrijeme izvoditi sve prethodne vježbe. Da ostanete u formi, da održite postignuto stanje, da se na putu ne ulijenite, da ne odustanete, da ne zahrđate, da… Vježba broj 1

Svaki dan na putu do posla svojim automobilom, u jutarnjim prometnim špicama, na cestu ćete pustiti vozilo koje se pokušava uključiti u promet sa sporedne ceste. Kad to učinite dva, možda tri puta na putu do posla, osjećat ćete se tako dobro kad dođete na posao da ćete pomisliti: “Zašto ovo nisam učinio prije?”

Ali kada se vi u tom autu pokušavate probiti iz sporedne ulice na glavnu cestu, bit ćete zahvalni vozaču koji vas je pustio. I ne samo to – s njim ćete osjetiti povezanost kakvu do sada niste doživjeli. Vi ćete mu mahnuti i prijateljski se nasmiješiti, a on će vam uzvratiti osmijeh.

- Advertisement -

Štoviše, uhvatit će vas snažna potreba da zaustavite svoje vozilo, izađete iz njega i snažno zagrlite tu osobu, možda je čak pozovete na kavu,…, možda je kasnije čak uvrstite u krug najbližih prijatelja.

Vježba broj 2

Kad izađete na kavu ili ručak, ili u kupovinu, ili…, sigurno ćete naići na uličnog prosjaka, “žicaroša”, kojem uvijek nedostaje još samo jedan novčić za ostvarenje snova. Dat ćete mu novčić, prijateljski se nasmiješiti i nastaviti svojim poslom. „A, ne, ne, to ne!“ reći ćete mi jer imate tisuću i jedan argument.

Razmislite ponovno. Budete li to činili redovito – dvaput, možda tri puta mjesečno – možete biti sigurni da za stotinjak godina na ulicama više neće biti prosjaka. Niti jedan jedini. Kako, pitate se? Jako jednostavno. Prvih sto godina svi će to raditi. Vaši članovi obitelji, vaši prijatelji i poznanici, jednostavno svi oko vas. Postat ćete i osjećat ćete se kao bolji ljudi, nadljudi (pravi Ubermensch), ne više arogantni, već samouvjereni. Bolja i samouvjerenija populacija ne “proizvodi” prosjake. (Ne)izravno ćete pridonijeti pravoj pravcatoj „depopulaciji“ prosjaka.

“Da, ali mene neće biti za sto godina”, reći ćete. Naravno da vas neće biti. Plodove vašeg truda vidjet će i u njima uživati vaši praunuci. Ni njih nećete poznavati jer ćete do tada već dugo biti u horizontali. Ali vi, današnji čovjek, niste političar. Vi čak niste ni demokrat. Ili bilo što od modernih “mumbojumbo” fraza. Vi ste nešto više, vi ste nešto posebno . Ne gledate četiri godine u budućnost. Vi gledate stotinu godina u budućnost. Gledate ljude i događaje koje nikada nećete upoznati i sresti. Gledate daleko naprijed, iza devet gora i devet mora. Jer imate Srce.

Vježba broj 3

- Advertisement -

Vježbu br. 3 sami smislite. I vježbu br. 4, …, i tako dalje. Sve vježbe trebaju biti vježbe ljudskosti i suosjećajnosti.

Vježba broj 99

Kada dođete do vježbe br. 99, već ćete biti posve druga osoba. Ako u hodu ne budete sve zapisivali – više se nećete prepoznati kakvi ste bili kod vježbe broj 1. Nakon vježbe broj 98 bit ćete spremni za vrlo složenu i vrlo tešku vježbu broj 99. Malo fizičke pripreme i joge neće škoditi.

Sada ćete okupiti sve članove svoje obitelji i stare prijatelje koji su bili protiv vas u prošlosti. A vi ćete im reći da ste im sve oprostili i da više nema zamjeranja s vaše strane. Lijepo ćete ih i nježno zagrliti i reći im da ste ih cijelo vrijeme voljeli, ali ste bili malo zbunjeni i zavedeni. I tražit ćete da vam oproste sve što ste im učinili u mjerama “odmazde”. Naravno da će vam oprostiti. Nema sumnje, jer će se i oni – ti vaši članovi obitelji i prijatelji – naći u “okruženju” vježbe br. 99.

Vježba broj 100

Ovo je najteža vježba. Izgleda nemoguće kada ste, primjerice, kod vježbe br. 17. Nazvat ćete svog “smrtnog neprijatelja”, osobu koja bi vas prije mnogo godina “utopila u čaši vode”. Vjerojatno i vi nju. Potpuno smireni i samouvjereni te smirenim glasom pozvat ćete je na “kavu”. Ispričati ćete joj i objasniti zašto je prije nekoliko godina došlo do nesporazuma između vas dvoje, što se tada događalo i kuhalo u vašoj glavi te zašto ste reagirali onako kako ste već reagirali. 

Na kraju razgovora reći ćete joj da biste je voljeli imati za prijatelja. Ovo prijateljstvo će biti vrlo obećavajuće, uvjeren sam za vas oboje. Zašto? Zato što ćete dobiti prijatelja koji na nešto gleda malo drugačije od vas, možda čak i prilično drugačije od vas – pa ćete moći o tome (i o svemu drugome) razgovarati i raspravljati na druženjima i “kavama” do kraja svojih dana . Tko je ili će biti u pravu? Nije važno. Bit će važno da se osjećate dobro u ovim razgovorima i verbalnim dvobojima i da izoštrite svoj kritički um drugim kritičkim umom za koji vjerujete, ili čak znate, da vas ne želi “prevariti” – samo pošteno pobijediti u fair-play borbi. Igranje šaha s djetetom nije zabavno, iako je pedagoški pozitivno. Igrati šah s odraslom osobom nešto je sasvim drugo, pogotovo ako protivnik poznaje ne samo pravila igre, već i taktiku.

Zaključak

Sada, na kraju čitanja ova četiri dijela:

  1. Zapisivanje podataka u ljudski organizam
  2. Podaci, mjehurići i umjetna inteligencija
  3. Bitka za vaš Um
  4. Otpor!,

prepušteni ste sami sebi i svom Srcu – za kojeg sada već znate da nije ništa drugo nego manifestacija vašeg Uma. Prepušteni sami sebi, kao Isus Krist u pustinji. Vi niste ničija ovca, a ja nisam vaš pastir.

Also sprach aloha

Vezano: Uspon i pad Transhumanizma - 1. dio
Uspon i pad Transhumanizma - 2. dio
Uspon i pad Transhumanizma - 3. dio

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

aloha

Jednom me prilikom Google na login stranici pitao: "Ima li išta što na Google ne mogu pronaći?". Bilo je to prije jedno 15 godina. Odgovorio sam: "Na Googlu ne mogu pronaći niti jednog iskrenog i poštenog političara." Nikad me više ništa nisu pitali.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije