Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaNe zaustavlja se put u digitalnu distopiju

Ne zaustavlja se put u digitalnu distopiju

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

CBDC

Novi izvještaj Banke međunarodnih poravnanja procjenjuje da je do 90% nacionalnih centralnih banaka barem u fazama planiranja za pokretanje digitalne valute centralne banke (CBDC).

Ovo je odjek izvještaja MMF-a od ožujka ove godine, prema kojemu je više od stotinu zemalja barem u fazama planiranja izdavanja vlastitog CBDC-a.

Kao i kod svih globalističkih planova, nastojanje za uvođenje CBDC-a je uvijek dio „trenutno aktualnih problema“. Prvo je to bio odgovor na Covid, zatim odgovor na rat u Ukrajini, a stalno je prisutan i u odgovoru na zaustavljanje klimatskih promjena.

O CBDC-u već smo pisali, ali nije na odmet ponoviti njenu glavnu opasnost koja nam svima prijeti, a to je programibilnost. Radi se o hipotetskoj karakteristici digitalne valute koja omogućava emitentu da postavi ograničenja i kontrole nad samom njenom uporabom. U suštini, bilo koji CBDC bi državi, centralnoj banci ili korporaciji koja izdaje novac dao moć kontrole kako i gdje se novac troši, odnosno svaki CBDC predstavlja potencijalnu kontrolu treće strane nad vašim novcem.

Ovo bi moglo imati nesagledive implikacije slobodu pojedinca, a s obzirom na događanja protekle dvije godine, nije teško zamisliti kako bi se ovakav sistem mogao zloupotrijebiti. Sjetite se samo protesta kanadskih kamiondžija, gdje su financijske manipulacije od strane države iskorištene da se obuzdaju i obeshrabe svi oni koji su sudjelovali i novčano pomagali.

Nije teško zamisliti što bi se moglo dogoditi s vašim novcem ukoliko ne budete slušali vlastitu vladu i ne budete stalno “potpuno cijepljeni”…

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije